3 medarbejdergoder man får i den mindre ingeniørvirksomhed

Af Dennis Lambæk Hansen, development engineer hos Rosenstand A/S


Det er altid fristende at hoppe ombord hos et af de store, etablerede ingeniørhuse, som får de store projekter, og som har et brand i sig selv. 

Ikke blot frister de præstigefyldte projekter, for ingeniørkæmperne lokker også med både imponerende kantineordninger, fitnessrum i kælderen og gode lønninger.

Alligevel er der dog særligt tre medarbejdergoder, som mastodonterne har svært ved at levere, men som du til gengæld får i overflod hos en mindre ingeniørvirksomhed.

Hvilken ingeniørvirksomhed skal du søge ansættelse i?
For lige at gøre noget klart: Denne artikel er hverken en lovprisning af det ene eller en udhængning af det andet. 

Nej, formålet med denne artikel er at vise dig nogle af de ansvarsområder og arbejdsopgaver, som du må forvente hos en mindre ingeniørvirksomhed, så du bedre kan tage stilling til, om det er noget for dig.

Okay, lad os så kigge på det, nu hvor det er kommet på plads. De tre “medarbejdergoder”, som du får i overflod hos et mindre ingeniørhus er som følger:

1. Du kommer til at favne bredt
Du skal vide, at jobbet hos et lille ingeniørhus ikke er for alle. 

Det er for dig, der elsker at løse problemer, hvor du starter fra nul, og trives med at “svømme på dybt vand”. Du får altså i den grad brug for dit ingeniørhåndværk.

Måske det lyder som floskler, men sandheden er bare, at hvis du allerhelst vil nørde og blive 100-metermester inden for din egen niche, så skal du søge mod de store ingeniørhuse.

Som ingeniør hos en lille virksomhed bliver din berøringsflade nemlig ofte større. Du kommer til at stifte bekendtskab med en lang række forskellige grene af ingeniørkunsten, og du vil blive udfordret af projekternes diversitet. 

Diversiteten i de projekter, du kommer til at arbejde med, stiller hele tiden krav til, at du fornyer din viden og dit faglige område, og det stiller krav til, at du kan se sammenhænge mellem fagområder og overføre løsningmodeller og idéer fra ét projekt til et andet – på trods af, at projekterne i deres natur er helt forskellige.

I modsætning til specialistrollen du vil få hos en stor ingeniørvirksomhed, bliver dine kompetencer altså mere sammenlignelige med en dygtig håndværker. En håndværker, som bruger sin værktøjskasse og sine erfaringer til at løse nye kundeudfordringer. 

2. Du bliver ikke en brik i et puslespil …
… du bliver den person, der rent faktisk lægger brikkerne på plads. 

På de kæmpeprojekter, som ingeniørmastodonterne arbejder med, er det nødvendigt at have en lang række forskellige fagspecialister ind over. Storebæltsbroer og operahuse kræver en hær af højtspecialiserede ingeniører, før de bliver til virkelighed. 

Det samme er sjældent gældende for de projekter, en mindre spiller tager. Her bliver du måske den eneste ingeniør, der er tilknyttet projektet. Selvfølgelig vil der altid være masser af sparring og idéudveksling på kontoret, men din rolle i projektet er altså både som fagperson, som projektleder og som kundens kontaktperson. 

Det betyder naturligvis, at du skal trives med at jonglere mere end tre bolde, men det betyder også, at projektet bliver “dit projekt”. 

Det betyder, at du tydeligt kan se dit aftryk på det endelige produkt, ganske enkelt fordi du har fulgt projektet fra ordre til leverance. 

3. Du bliver udfordret i rådgiverrollen
En af de største forskelle på arbejdet i en stor og en lille ingeniørvirksomhed er måske, at du i et mindre hus bliver ekstremt udfordret i din rådgiverrolle. 

Mens du hos et stort ingeniørfirma kan overlade rådgivningen og kundekritikken til andre, så får du plads på første linje, hvis du søger ansættelse hos et mindre hus. 

Det betyder selvfølgelig, at du bliver skubbet ud af din comfort zone, hvis du ikke er vant til at arbejde tæt sammen med kunder. Det betyder, at du bliver udfordret på din kommunikation og dine samarbejdsevner, og det betyder, at du i det hele taget bliver tvunget til at stikke snuden frem og tage ansvar. 

Heldigvis er det ikke lutter øretæver, den står på, når man har kunderne i røret. Tværtimod. Heldigvis er samarbejdet med kunderne som regel arnestedet for kreative løsninger og energi i hverdagen – og der, hvor du vil få førstehåndsoplevelsen af dig selv i rollen som faglig håndværker, der bringer de input, som løser problemerne.

Opsummering
Alt i alt vil du altså blive udfordret på en lang række områder, hvis du søger ansættelse hos en mindre ingeniørvirksomhed. 

Du kommer til at bygge bredde på din faglighed og vil få en enorm indflydelse på resultaterne af de projekter, du bliver koblet på – en indflydelse, der kommer med et ansvar og en kundedialog, som igen vil løfte dine faglige kompetencer som ingeniørhåndværker.

God fornøjelse.