Grundfos: Det handler om faglig kompetence, når vi vælger samarbejdspartnere

Verdens største pumpeproducent har mere end 19.000 ansatte, producerer mere end 17 millioner pumper om året og omsætter årligt for over 25 milliarder danske kroner. Og så har de hovedsæde i Bjerringbro. 

På trods af – eller på grund af – Grundfos’ enorme størrelse, har den danske gigant ofte behov for ekstra hoveder og hænder til, når virksomheden skal holde sig på forkant med den teknologiske udvikling. Hos Rosenstand er vi så heldige at være blandt de hoveder, udviklingsafdelingen kalder ind, når der er behov for ekstra assistance.

For at blive klog på, hvad der kvalificerer underleverandører til at arbejde for Grundfos, har vi talt med Jakob Vernersen, som er Head of Mechanics & Materials hos Grundfos, og som har været i organisationen i mere end 14 år.

Faglig kompetence er nummer ét
”Selvfølgelig er der mange kompetencer, der er væsentlige, når vi vælger at trække eksterne ingeniørkræfter ind. Men det altoverskyggende må alligevel være, at ingeniøren har høje faglige kompetencer,” siger Jakob Vernersen.

I udviklingsafdelingen er høj faglighed dog ikke kun lig med korrekte beregninger på et stykke papir. Det handler i høj grad også om at kunne løse praktiske problemer. Den faglige kompetence betyder, at man skal have en stor kasse med metoder og idéer til, hvordan forskellige udviklingsproblemer kan angribes.

”Hastigheden på udviklingen er vigtig. Når vi udvikler teknologidemonstratorer, så skal man vide, hvor man kan skyde genvej, og hvor man skal være grundig. Det kræver en dygtig og selvstændigt tænkende ingeniør,” siger Jakob Vernersen.

Du skal kunne handle uden instruks
En ekstra ressource skal hurtigt kunne være selvkørende for at kunne bidrage med den hjælp, Grundfos har behov for. I udviklingsarbejdet hos Grundfos betyder det, at eksterne ingeniører skal kunne tænke selv, handle selv og have initiativet på deres side.

”Det er mest effektivt for os, når behovet for oplæring er minimal eller ikke-eksisterende,” siger Jakob Vernersen og fortsætter:

”Du skal selv være i stand til at tage fat i vores laboratorier, værksteder og de produktions- og testfolk, du har behov for. Du skal selv kunne interagere med vores specialister fra de andre områder, så projekterne forløber så gnidningsfrit som muligt.”

Når Jakob Vernersen hyrer eksterne ingeniører ind til at løse udviklingsopgaver, er opgaverne ofte kun defineret med et startoplæg og nogle slutmål.

Slutmålene kan inkludere værdier for en prototypes forventede virkningsgrad, opbygning eller produktionsmetode. For en mekanikingeniør, der skal udvikle en ny prototype, betyder det derfor, at målene vil være fastsat, og at vejen dertil er op til ingeniøren selv. Du skal altså kunne tænke og udvikle selvstændig, så ikke udviklingstiden bremses af unødvendige kommunikationsgange og administrative flaskehalse.

Agilitet kommer af fleksibilitet og kendskab
Grundlæggende bruger Jakob Vernersens udviklingsteam eksterne ingeniører af to grunde. Enten fordi ingeniørerne har en helt særlig ekspertise på et meget lille nicheområde, eller fordi de har brug for ekstra ressourcer i perioder med spidsbelastning.

I begge tilfælde gælder det, at ingeniørerne skal kunne begynde arbejdet med kort varsel.

”Vi har ofte behov for, at en ekstern ingeniør kan tiltræde med meget kort varsel – for eksempel allerede på mandag,” siger Jakob Vernersen.

Men at stå i døren i Bjerringbro mandag morgen kl. 8 er ikke nok. Du skal nemlig også være klar til at gå i gang. Det betyder, at du skal være velbevandret i de systemer, udviklingsteamet bruger, og at du ikke først skal oplæres i Catia f.eks. CAD eller anden software. 

”Til syvende og sidst handler det om, hvad den enkelte ingeniør kan tilbyde. Det er ikke ingeniørvirksomhederne, vi hyrer ind, det er personerne. Det handler altså om, hvilke værktøjer ingeniøren har med i baggagen, hvilken erfaring, og hvordan det matcher med vores virksomhed,” siger Jakob Vernersen og afslutter:

”Naturligvis er det ikke altid en mulighed, men alligevel er det klart en fordel for os, hvis de eksterne konsulenter allerede kender vores systemer og arbejdsgange. Kendskabet sikrer høj agilitet. Og med mange forskellige opgaver og projekter er der allerede udfordringer nok at kaste sig over, selv hvis du er godt kendt i vores systemer.

Om vores samarbejde med Grundfos
Gennem de seneste to år, har Rosenstand hjulpet Jakob Vernersen og hans team med en række konstruktions- og teknologimodningsopgaver. Arbejdet har ofte ligget i de relativt tidligere udviklingsstadier, hvor der endnu ikke er noget større produktionsapparat opsat, men hvor systemer skal bøjes lidt for at nå i mål med prototypearbejdet.

På grund af projekternes tidlige stadier, har vores arbejde inkluderet en stor del projektledelse og involveret forskellige stakeholders hos Grundfos, herunder specialister i materialer, simuleringer, prototypetest og produktionsmetoder.