WeldingDroid: Fra prototype i Løvens Hule og videre ud i verden

WeldingDroid: Fra prototype i Løvens Hule og videre ud i verden

Det hele startede med en sjov idé. En sjov idé, som Christian Olsen havde brygget på hjemme på værkstedet. Christian er nemlig det, man vil kalde en nørd. Én, som ved, hvordan ting kan sættes sammen, og én, som kan skabe fantastiske maskiner med sine hænder. 

Den maskine, som Christian havde skabt, var starten på det, som kun et halvt år senere skulle få investeringskroner fra både Jacob Risgaard og Jesper Buch i Løvens Hule. Forud for den lidt uventede succes på nationalt TV lå dog 6 måneder med hårdt arbejde og lange dage, og faktisk var det slet ikke Christians idé at stille op foran løverne. Det var Kevins.

Markedsundersøgelse meldte ”okay” til svejserobotten

Kevin Christensen er nemlig den anden halvdel af teamet bag WeldingDroid. Kevin blev en del af foretagenet, efter Christian havde vist ham den første prototype, og spurgt ham, om han ville være med til at få den intelligente svejsemaskine på markedet. 

Kevin Christensen har rollen som den kommercielt tænkende i det lille firma, og derfor var det også Kevin, der i al hemmelighed meldte WeldingDroid til Løvens Hule.

”Inden jeg bare sagde ’ja’ til at starte firmaet sammen med Christian, ville jeg lige undersøge, om der var et marked for den lille svejserobot, som Christian havde vist mig. Så jeg lavede en simpel markedsundersøgelse og spurgte lidt rundt, og det så ud til at være en god idé,” fortæller Kevin Christensen. 

Da han vender tilbage til Christian for at takke ja til tilbuddet, har svejserobotten dog ændret form. 

“Det, som jeg havde undersøgt, var en lille svejserobot. Nu havde Christian så ændret prototypen, så den pludselig så helt anderledes ud og kunne svejse store rør. Det havde jeg så ikke lige forventet, men jeg gik med alligevel, for idéen var stadig god,” siger Kevin Christensen. 

Fra idé til investering på tre måneder

At Kevin havde ret skulle hurtigt vise sig. Den første prototype af rørsvejserobotten var nemlig allerede blevet solgt, og brikkerne begyndte i det hele taget hurtigt at falde på plads.

Folk omkring 2-mandsvirksomheden kunne se potentialet, og tilfældet var, at der samme år var svejsetema på HI Messen i Herning, hvor over 20.000 beslutningstagere inden for high tech og industri svinger forbi. Timingen kunne ikke være bedre – måske lige bortset fra, at de to iværksættere nu kun havde 3 måneder til at klargøre hele to prototyper, én til messen og selvfølgelig den, som de lige havde solgt. 

Da Kevin Christensen så fik den idé at melde WeldingDroit til Løvens Hule, skulle man tro, at han var blevet vanvittig. Optagelserne til udsendelsen skulle nemlig også foregå i september – kun få dage før den store messe. 

Alligevel lykkedes det for teamet at knokle sig i mål med prototyperne og være klar til både messe, levering og, som TV-billederne vil bevidne, også Løvens Hule

”Da vi talte med produceren, inden vi skulle ind foran løverne, sagde hun til os, at vi nok ikke skulle regne med at gå derfra med en investering, fordi løverne ikke vidste noget om svejsninger og svejsebranchen. Det var derfor en kæmpe overraskelse for os at få hele to løver med på holdet. Det var fantastisk,” siger Kevin Christensen begejstret.

CE-mærket gav rynker i panden

Med investorerne Jacob Risgaard og Jesper Buch ombord, kunne både prototypen og WeldingDroid-virksomheden gøres klar til at indtage verden. 

”Vi manglede to vigtige ting: at CE-mærke maskinen, så den kan sælges i Europa, og at lave en forretningsplan og en salgsstrategi. Og med hensyn til begge dele må jeg sige, at arbejdet kom lidt bag på os,” siger Kevin Christensen og fortsætter:

”Rosenstand A/S hjalp os med at CE-mærke vores prototype, og selvom det lyder simpelt, må jeg indrømme, at det faktisk gav os lidt at gruble over. Rosenstand bad os for eksempel om at sætte en nødstop på … det havde vi så ikke lige tænkt på. Og de skylder stadig en kasse øl, for det tog da en god dags tid at finde ud af, hvordan vi lige klarede den udfordring, så det også så pænt ud.”

Selvom CE-kravene selvfølgelig kan give lidt hovedbrud, blev det alligevel et godt samarbejde, og alle bemærkningerne og ændringerne blev taget rigtig godt imod.

“Det er jo super, for Rosenstand kunne fortælle os lige præcis, hvad man må og ikke må, og hvad man kan gøre, og hvad man skal gøre, for at maskinen lever op til de nødvendige standardarder og for at kunne bringe den på markedet.

Salgsstrategi baner vejen til verden

Med sikkerheden og CE-mærket på plads, var WeldingDroid klar til at indtage verden. Eller det var i hvert fald, hvad Christian og Kevin tænkte, for de to investorer, deres teams og selvfølgelig den nyindsatte bestyrelse med Just-Eat-medstifter, Henrik Østergaard, i spidsen trak lidt i håndbremsen – der var brug for en strategi, før Kevin, som er en handlingens mand, blev sluppet løs i salget. 

“Jeg er typen, der handler, lige så snart jeg har fået en idé. Jeg har aldrig rigtig arbejdet med salgsstrategier og ’go-to-market’-strategier, men jeg blev hurtigt overbevist om, at det nok var en meget god idé,” fortæller Kevin Christensen med et grin.

“Holdet, som kom ind sammen med Jacob Risgaard og Jesper Buch, har helt sikkert guidet os uden om nogle store pukler, som vi ellers var løbet ind i med hovedet først. De gutter har bare prøvet nogle ting, og de ved, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Det er klart på grund af deres vejledning, at vi er kommet så langt, som vi er, på så kort tid,” siger han.

I dag, et års tid efter WeldingDroid-drengene stod foran kameraerne i bedste sendetid, er prototypen forfinet så meget, at den er 100 procent klar til markedet. 

WeldingDroid er gået fra at være en håndbygget prototype til at kunne masseproduceres i en 450 kvm stor produktionshal, og takket være en fokuseret indsats fra hele teamet har svejsevirksomheden etableret samarbejder med to forhandlere i Danmark og er allerede begyndt at opsøge forhandlernetværk i Tyskland, Holland, Frankrig og en række andre lande i Europa.

WeldingDroid holder produktudviklingen i kog og har allerede en ny prototype på en mindre svejserobot klar. CE-mærkningen fortsætter Rosenstand med at lave, og hvem ved, på sigt kan det være, at vi også skal bidrage til den ingeniørfaglige produktudvikling. Med den fart, som WeldingDroid har på lige nu, foreligger muligheden i hvert fald.

Fakta om WeldingDroid

  • Investorerne bag WeldingDroid er: Jesper Buch, Jacob Risgaard, Henrik Østergaard, Christian Legene og Mathias Møl Dalsgaard
  • Den første version af WeldingDroid svejser rør med diameter Ø200-1000
  • Den lille version af WeldingDroid kommer til at kunne svejse rør i diameteren Ø6-250
  • WeldingDroid svejser et Ø200 rør på under 3 minutter
  • WeldingDroid blev etableret i 2019

 

Se evt. indslag fra DR